Groene Euro's Scoren

Top 5 Tips

 1. Koop slim groene energie
  Veel verenigingen betalen teveel voor hun energieverbruik. Afhankelijk van uw energieverbruik kunnen verenigingen jaarlijks honderden tot duizenden euro’s besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier of te onderhandelen met de eigen leverancier. Kijk of u kunt aansluiten bij een inkoopcollectief. Zo is www.sportstroom.nl een landelijk inkoopcollectief waarbij veel verenigingen zijn aangesloten. Maar u kunt ook samen optrekken met bijvoorbeeld een lokaal energiebedrijf of gemeente.
 2. Neem duurzaamheid op in uw verenigingsbeleid
  Duurzaamheid bij verenigingen heeft nog weinig prioriteit en staat nog in de kinderschoenen. Er zijn wel steeds meer verenigingen die het belang van duurzaamheid inzien om energie en geld te besparen. Stap 1 is om in uw verenigingsbeleid duurzaamheid (People, Planet, Profit) op te nemen, en iemand verantwoordelijk te maken. Dat kan een bestuurslid zijn, maar ook een betrokken lid van de vereniging met kennis van zaken.
 3. Laat een energiescan uitvoeren
  De provinciale energiescan geeft inzicht in het energieverbruik van uw vereniging. Een energieadviseur loopt samen met u de accommodatie door en stelt een rapport op met concrete energiebesparingsmaatregelen die zich op korte termijn terugverdienen. Bovendien kunt u met de energiescan gebruik maken van aantrekkelijke financiële regelingen. Laat nu een energiescan uitvoeren!
 4. Werk samen met anderen
  Ga niet opnieuw het wiel uitvinden, maar maak gebruik van de kennis en ervaringen van andere verenigingen en trek samen op. Denk bijvoorbeeld aan het gezamenlijk inkopen van zonnepanelen of de aanschaf van een houtpelletkachel. Ook onder uw leden en sponsoren zit veel kennis. Betrek ze erbij.
 5. Begin met simpele maatregelen en maak resultaten zichtbaar
  Uit de praktijk blijkt dat er met simpele maatregelen al gauw 10-20% energie kan worden bespaard. Het gaat dan om de aanschaf van energiezuinige verlichting, aanbrengen van bewegingsmelders en schakelklokken en waterbesparende douches. Communiceer de maatregelen en de resultaten naar uw leden en sponsoren via bijvoorbeeld de nieuwsbrief en/of website.

Meer tips?

Kijk eens bij onze nuttige links, of vraag meteen een energiescan aan voor een op maat gemaakt advies.

Voorbeelden & Ontwikkelingen

Lees hier meer over de succesvolle aanpak van het verduurzamen van de sportaccommodatie door sportverenigingen die u reeds voorgingen en ontwikkelingen die daarbij kunnen helpen.

Experts aan het woord